shadow

Zin in Yin

Niet alleen bij Goy´s Genieten zijn de Yin Yoga lessen populair. In heel ´yoga-land´ is deze vorm van yoga niet meer weg te denken uit het aanbod bij yogascholen. Het is op dit moment zelfs zo´n beetje de yogavorm die het meest wordt gegeven. Waarom is dat zo? Wat maakt dat wij behoefte hebben aan Yin Yoga? In dit artikel leggen wij dit graag uit.

Druk druk druk
We leven in een hectische maatschappij. Een 24-uurs economie waarin we ALTIJD ´aan´ moeten staan. We zijn alert, druk bezig, houden meerdere ballen tegelijk in de lucht, leven via onze do-lijstjes en rennen en vliegen wat af. Een afspraak hier, een deadline daar en hoor ik daar een appje binnen komen? Nog snel de boodschappen, het huishouden en je sportmoment. En vergeet niet je gezin, je familie en je vrienden. Je wordt er al bijna moe van als je dit leest! En toch doen we het (bijna) allemaal… Eigenlijk zitten er te weinig uren in een dag om ook nog te ontspannen. Daarbij zijn we ook een beetje vergeten HOE we moeten ontspannen. Een beetje lanterfanten, stil voor je uitstaren, even niets… Dit is er – voor de meesten onder ons – niet meer bij. Dan voelen we ons schuldig, omdat er nog zoveel te DOEN is… Zo worden we met z´n allen steeds drukker, meer gespannen en ontwikkelen we allerlei pijntjes, vage klachten en vervelende vermoeidheid.

Yin yoga poses

Yin Yoga
Gelukkig bestaat er zoiets als Yin Yoga. Op het eerste gezicht lijkt deze vorm van yoga misschien wat saai en té gemakkelijk. Je ligt of zit steeds een aantal minuten in dezelfde houding, je bent niet ´actief´ met je spieren bezig, dus wat DOE je nou eigenlijk? Maar Yin Yoga is veel meer en zeker niet gemakkelijk. Sterker nog, het vraag stiekem toch enige moed van de beoefenaar. Het is een vorm van yoga die bedoeld is om ruimte te creëren. Ruimte op fysiek, emotioneel en energetisch niveau. Yin Yoga brengt flexibiliteit, kracht en ruimte in lichaam en geest. Je kunt oude vastgezette emoties en gedachtepatronen loslaten en zo dichter bij jezelf komen. Wat overigens niet altijd en voor iedereen eenvoudig is. Klinkt misschien wat zweverig, zo op het eerste gezicht. Maar, hoe vaak laat jij je ware gevoelens en emoties toe? Hoe vaak voel jij echt wat er te voelen is in je lichaam? Meestal verstoppen we het, staan we er niet bij stil. Gevoelens, emoties en lichamelijke sensaties stoppen we graag weg omdat het ´onhandig´ is, of niet prettig, of niet wenselijk. Maar opkroppen zorgt uiteindelijk voor vele ongemakken. Yin Yoga nodigt je uit om jezelf eens goed van binnen te bekijken en te voelen wat er echt is.

De voordelen van Yin Yoga
Er zijn veel voordelen van Yin Yoga te benoemen. De belangrijkste worden hieronder uitgelegd.

  1. Soepel  bindweefsel. Je kunt je spieren vergelijken met elastiek. Dat rekt snel en gemakkelijk. Je spieren kun je eenvoudig beïnvloeden; maak ze sterker met krachttraining, maak ze flexibeler met rekoefeningen. Bindweefsel is te vergelijken met plastic. Het duurt even voordat je dit oprekt en soepeler krijgt. Daarom lig je dus ook langer in een houding bij Yin Yoga. Zo wordt het bindweefsel gehydrateerd wat ervoor zorgt dat de soepelheid terugkomt en/of blijft. Gezond bindweefsel is erg belangrijk. Het draagt ons lichaam. Het zorgt ervoor dat je kunt zitten, buigen, dat je rechtop blijft. Als je te weinig beweging in je bindweefsel hebt, kun je pijn krijgen, zoals lage rugpijn of frozen shoulder.
  2. Even rust. Omdat je even niet actief met je spieren aan de slag hoeft, kun je gewoon ZIJN. Je kunt de hectiek van de dag van je afzetten. Toegegeven, soms duurt dat even want je gedachten kunnen in het begin nog behoorlijk van hot naar her springen. Maar als je je overgeeft aan de houdingen, als je de controle loslaat, kom je in een rustige staat van zijn. Bijna meditatief. Je ademhaling wordt dieper er rustiger, je wordt meer ontspannen. En wat je leert bij Yin Yoga, de overgave, kun je uiteindelijk ook leren toepassen in je dagelijks leven. Go with the flow…
  3. Goede doorstroming van energie. Je hebt vast wel eens gehoord over meridianen. De energiebanen in je lichaam. Als je energie goed kan stromen, voel je je geestelijk en lichamelijk goed. Bij de Yin houdingen worden je meridianen gestimuleerd door druk of stretch. Zo kan je energie dus beter door je lichaam stromen. Ook komen je emoties en gevoelens zo meer in balans. Je kunt je kalmer, meer ontspannen en zelfverzekerder gaan voelen.

Wanneer Yin Yoga?
Yin Yoga kun je het best beoefenen met ´koude´, stijve spieren. Dus juist niet als ontspanning na het hardlopen of fitnessen. ´s Ochtends als je uit bed komt is dus een goed moment. Kun je rustig je dag beginnen. Daarnaast is Yin Yoga een goede optie als je een zittend beroep hebt. Je spieren zijn constant aangespannen om je lichaam rechtop te houden en je belast je bindweefsel en gewrichten in o.a. je rug en bekken. Met Yin Yoga laat je je spieren los en je herstelt het bindweefsel. Ook ´s avonds, als je naar bed gaat is deze vorm van yoga een aanrader. Je hebt je dag erop zitten en je kunt wel wat ontspanning gebruiken. Door de Yin houdingen kun je zowel geestelijk als lichamelijk loslaten en duik je daarna relaxt je bed in.

Yin Yang Goys Genieten

Nog even dit
Yin kan niet bestaan zonder Yang. Net zoals vreugde niet bestaat zonder verdriet, licht niet zonder donker en ontspanning niet zonder inspanning. Het beste effect van Yin Yoga bereik je dus, door ook Yang te blijven beoefenen. Dit kan een vorm van Yang yoga zijn, zoals Power Yoga (vanaf 1 juli weer bij Goy´s Genieten), maar ook hardlopen, zwemmen, fietsen of onze eigen les Bart´s Body & Balance. Zorg dus dat je een goede balans vindt tussen Yin en Yang.

Interesse?
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd of Yin Yoga iets voor jou is en wil je eens een les volgen? Kijk dan in onze kalender. Hier vind je verschillende Yin Yoga lessen bij verschillende docenten op verschillende tijdstippen. Je kunt je opgeven via de site of via de contactgegevens van de betreffende yoga docent. We verwelkomen je graag een keer bij een van de lessen.

Delen = samen genieten!