shadow

Mijn tien voordelen van yoga

Overal op internet kom je ze tegen; lijstjes met de voordelen van yoga. Bij Goy’s Genieten zijn we ook helemaal overtuigd van de bijzondere effecten. Speciaal voor jullie zet ik mijn beleving van de voordelen van yoga op een rijtje.

Ontspanning
Op de eerste plaats is yoga gewoon heerlijk ontspannend. Even tijd voor jezelf, op adem komen, bewust in je eigen lichaam zijn. Of je nu een inspannende power yogales volgt of juist in jezelf keert met een Yinles. De tijd die je in jezelf investeert is gewoon goed voor je. En dat voel je de rest van de dag. Of de avond, lekker na een yogales nog even nagenieten voor je gaat slapen.

Ademhaling
Je bent je meer bewust van je ademhaling. Want hoewel het zo simpel lijkt en we ademen zonder er bij na te denken, heeft je ademhaling meer impact dan je zou denken. Om goed te functioneren heeft je lichaam zuurstof nodig en hoe beter die zuurstof door je lichaam gaat, hoe meer energie je zult hebben. Ademoefeningen in de yoga zorgen ervoor dat je efficiënter gaat ademhalen en dat komt je gevoel van vitaliteit ten goede. Als ik na een goede ademoefeningen van de mat stap, heb ik letterlijk meer lucht. En ook dát zorgt weer voor een extra ontspannend gevoel.

Zenuwstelsel
Je zenuwstelsel heeft invloed op hoe je je voelt; relaxed en lekker ontspannen of juist gestrest of niet vooruit te branden. Als dat laatste het geval is, wat helaas iedereen wel kent, dan is je zenuwstelsel een beetje uit balans. Yoga helpt om je zenuwstelsel te resetten, zodat je er meer controle over hebt. Natuurlijk is het zo dat hoe vaker je yoga beoefent, hoe makkelijker het wordt om goed te kunnen schakelen tussen inspanning en ontspanning. Oefening baart kunst.

Betere nachtrust
En als je dan inderdaad door de yoga meer ontspanning hebt gevonden, je ademhaling bewust rustig kunt krijgen, dan zul je ook merken dat je beter gaat slapen. Yoga helpt je om je systeem tot rust te brengen en je slaap wordt er kwalitatief beter van. Word je de volgende dag ook weer energieker wakker!

Meer energie
Dat brengt me bij het volgende punt. Sinds ik yoga in mijn routine hebben gebracht, heb ik al aardig wat voordelen bemerkt. En die komen samen in me energieker voelen, meer aankunnen gedurende de dag. Een korte serie van zonnegroeten in de ochtend kan mij al een lekkere energie boost geven.

Meer in balans
Doordat je beter in je vel zit, krijg je vanzelf meer balans in je leven. Je weet wanneer je nog even moet doorzetten en wanneer je er verstandiger aan doet om even een rustpauze in te lassen. En ja, als je oefent zul je ook meer balans krijgen in je oefeningen. Kun je wel blijven staan in de boomhouding bijvoorbeeld.

Focus en concentratie
Je kunt je beter concentreren. Je focus verbetert. Door de yoga oefeningen en een bewuste ademhaling blijf je in het moment. En dat helpt je om de hele dag door meer in het hier en nu te zijn. Zo kun je én meer genieten én efficiënter werken.

Bewustwording
Wat ik geleerd heb tijdens de yoga lessen is dat het niet uitmaakt of ik de oefening wel of niet volgens het boekje kan uitvoeren. Ik hoef mijn tenen niet aan te kunnen raken met gestrekte benen. Ik mag gaan tot waar ik kan, tot waar mijn grens is. Deze bewustwording neem ik mee van de mat af. Ook in het dagelijks leven kom ik in situaties waarin ik wellicht anders zou willen reageren of acteren. En soms lukt dat en soms ook niet. En dat mag.

Spijsvertering
Yoga heeft ook invloed op je spijsvertering. Door verschillende houdingen worden je organen als het ware gemasseerd. Je spijsvertering hangt ook samen met je zenuwstelsel. Als je gestrest bent, heeft je lichaam geen aandacht voor je spijsvertering. Door te ontspannen met yoga schakelt je zenuwstelsel weer over in een rustige stand en is er weer ruimte voor je spijsvertering.

Kracht en lenigheid
Yoga vervangt voor mij niet mijn sportmoment, maar vult het juist aan. Eens in de week sport ik graag lekker fanatiek en tijdens de yogales spreek ik andere aspecten aan. Met yoga werk ik naast kracht aan lenigheid. Nu moet je niet denken dat je met één keer per week yoga net zo lenig en soepel wordt als je docent. Ik in elk geval niet. Maar ik merkte wel dat mijn spieren het erg fijn vinden om gestretcht te worden en dat ik na verloop van tijd makkelijker in een vooroverbuiging kon komen. Mijn rug is sterker geworden en mijn nek- en schouderspieren soepeler. En dat betekent voor mij geen bezoekjes meer aan de fysiotherapeut.

Kortom, yoga is zo gek nog niet. En het lijstje van voordelen is zo mogelijk nog langer. Welke voordelen ga jij ontdekken? Bij Goy’s Genieten bieden we verschillende lessen aan. Een pittige power of boxing yoga of een fijne flow yoga. Of wil je even helemaal naar binnen keren en ook je bindweefsel meer aandacht geven? Kom dan eens naar de Yin yogales. Zo zie je, er is voor ieder wat wils. Kijk maar op de kalender om de yogales te vinden die bij jou past! En als je vragen hebt, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

Ontspannen groet,

Astrid

Delen = samen genieten!