Blue Zone

Een blauwe zone is een gebied op aarde waar de mensen significant ouder worden en gelukkig zijn (blue zones bevinden zich bv in Griekenland, Italië en Japan). Dan Buttner heeft hier onderzoek naar gedaan en komt op negen basisregels. Met een paar simpele aanpassingen zijn deze regels voor iedereen toepasbaar en een vitaal en gelukkig leven binnen handbereik. Het staat uitgebreid in zijn boek “De blue zones methode” beschreven. Hieronder staan deze regels al kort beschreven en bij Goy’s Genieten gebruiken we deze regels ook als uitgangspunt bij onze activiteiten.

 1. Doe aan natuurlijke beweging
 2. Het hebben van een doel waarvoor je iedere dag je bed uit wilt komen
 3. De pauzeknop dagelijks indrukken
 4. De 80% regel (eet tot de maag 80% gevuld is en niet ’s avonds laat)
 5. Eet regelmatig bonen en weinig varkensvlees
 6. Drink regelmatig een glaasje wijn, vooral voor de gezelligheid
 7. Geloof: het bijwonen van diensten draagt bij aan een langer leven
 8. Geliefden, mensen die gemiddeld ouder worden zetten zich in voor hun geliefden,
  kinderen,
 9. Omgeving: een sociaal netwerk bevordert gezond gedrag

1. Beweeg natuurlijk 

De mensen uit De Blauwe zones gebruiken geen vitaminepreparaten of bezoeken sportscholen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken. Ze tuinieren en hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin.

2. Ken je doel

In Japan noemt men het “Ikigai” en in Costa Rica “plan de vida,” Vrij vertaald betekent het datgene waar je in de ochtend voor wakker wilt worden. Het hebben van een doel kan zelfs zeven jaar extra levensverwachting opleveren.

3. Zo min mogelijk stress

Ook in de Blauwe Zones ervaart men stress, want dat hoort bij het leven. Erg veel stress leidt echter tot chronische ontsteking en andere ernstige leeftijdgebonden ziekten. Mensen uit de Blue Zones hebben dagelijkse routines om die stress af te schudden. In Okinawa neemt men een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken, In Ikaria doet men overdag een dutje en in Sardinie kent men een happy hour.

4. De 80%-regel

Verlaag je calorie-inname met 20%. De Okinawaanse 2500-jaar oude confucianistische mantra die altijd voor de maaltijd wordt opgezegd herinnert hen eraan om te stoppen met eten als hun maag voor 80 procent vol is. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer.

5. Bonen en plantaardig voedsel

Het zelf verbouwen en eten van alle soorten bonen, zoals tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen, zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Vlees (meestal varkensvlees) wordt slechts in kleine porties gemiddeld vijf keer per maand gegeten.

6. Wijn

In alle Blauwe zones (behalve Adventisten) drinkt men regelmatig, vaak dagelijks, met mate alcohol. 1-2 glazen per dag en dan tijdens het eten of het gezellig samenzijn met vrienden.

7. Gelijkgestemden

Maar vijf van de 263 honderdjarigen die werden geïnterviewd behoorden niet tot een geloofsgemeenschap. Hieruit mag worden opgemaakt dat het behoren tot een groep waarmee regelmatig wordt samengekomen een positieve invloed heeft op de gezondheid.

8. Familie

Alle geïnterviewde honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Ze zijn trouw aan een levenspartner en zetten zich in voor de relatie en ze investeren tijd en liefde in hun kinderen. Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.

9. Vriendenkring

Een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten dragen bij aan een extra lange levensverwachting. Okinawanen creëren “moais”, groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen.

 

Delen = samen genieten!
Home » Welkom! » Blue Zone

Volg Goy’s Genieten op…